Ερασιτεχνική αστρονομία

Το blog ενός αστροπαρατηρητή

Εκδρομή στην κόλαση (Αιολικό πάρκο στο Μάναρη Αρκαδίας)

Κάθε καλοκαίρι εδώ και χρόνια πηγαίνω στον Πάρνωνα όπου η Ελληνική Αστρονομική Ένωση οργανώνει εξόρμηση παρατήρησης του νυχτερινού ουρανού. Το μέρος είναι πανέμορφο… ενα πλάτωμα περιτριγυρισμένο απο δάσος πεύκων και ελάτων.. τη νύχτα ο ουρανός διάσπαρτος απο άστρα με τον καλοκαιρινό Γαλαξία σαν ένα λευκό ποτάμι να τον διασχίζει.

Η διαδρομή από Καλαμάτα περνάει κάτω από το όμορφο πέτρινο σιδηροδρομικό γεφύρι του Μάναρη και τα χωριά Βλαχοκερασιά και Κερασιά. Το γεφύρι χτίστηκε από ντόπια πέτρα τον 19 ο αιώνα για να περάσει ο σιδηρόδρομος.

Στο όμορφο αυτό τοπίο βρήκαν το κατάλληλο μέρος να βγάλουν το μένος τους τα αρπακτικά των «ΑΠΕ».

Τα σιδερένια παλούκια των ανεμογεννητριών ρύπαναν την απέναντι ράχη. Οι εκτρωματικές τους φιγούρες έγιναν το φόντο στο παλιό γεφύρι σαν τέρατα έτοιμα να κατασπαράξουν την ελληνική φύση…

Έτοιμα να κατασπαράξουν

Ο τόπος γέμισε σιδερένια παλούκια, γραμμές μεταφοράς και το γνωστό απαραίτητο υποσταθμό που δίνει το ελάχιστο ηλεκτρικό ρεύμα στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Συνέχισα να οδηγώ προς την κάποτε όμορφη Βλαχοκερασιά που τώρα έχει θέα τα σιδερένια εκτρώματα έτοιμα να την κατασπαράξουν και τα πτερύγια της πρώτης ανεμογεννήτριας του αιολικού εργοστασίου ξεπρόβαλλαν σαν τα αυτιά ενός… βιονικού ανεμολαγού.

aisxos-2.jpg

Ομολογώ πως σκέφτηκα ένα γιγαντιαίων διαστάσεων αλυσοπρίονο να τα κόβει για να πραγματοποιηθεί η μόνη οικολογική χρήση που μπορεί να έχουν, η ανακύκλωση.

Στεναχωρημένος σταμάτησα να τραβήξω κάποιες φωτογραφίες… το τοπίο κρανίου τόπος, μια σκουπιδοβιομηχανική κόλαση που την στοίχειωναν τα σιδερένια τέρατα με το ρυθμικό χλούκουτου χλούκουτου του σαν πλυντήριο ήχου τους.

Τα εκτρώματα σε ανάπτυξη

Στη Βλαχοκερασιά τα τέρατα είναι μερικές εκατοντάδες μέτρα απο τα σπίτια καταπιέζοντας με τις διαστάσεις τους το κάποτε όμορφο αυτό χωριό. Φαντάζομαι και η αξία της γης στη βιομηχανική πλέον Βλαχολερασιά θα έχει πέσει κατακόρυφα. Αναρωτιέμαι με τι ψεύτικες υποσχέσεις και μπούρδες περί οικολογίας εξαγόρασαν τη συναίνεση ή έστω τη μη αντίδραση των κατοίκων. Θέλω να πιστεύω πως έτσι έγινε και όχι για τριάκοντα αργύρια.

Πέρασα γρήγορα την κάποτε όμορφη αυτή περιοχή του Μωριά… ύστερα δρόμος Τρίπολης-Σπάρτης το χωριό Βούρβουρα με το όμορφο δάσος του, Άγιος Πέτρος και επιτέλους έφτασα στην περιοχή παρατήρησης.

Χαιρετισμοί με φίλους που τους βλέπω μια φορα το χρόνο, συζητήσεις για τηλεσκόπια προσοφθάλμια τεχνικές παρατήρησης, στόχους παρατήρησης για το βράδυ.

Η υπέροχη νύχτα του Πάρνωνα έριξε το πέπλο της και ο ουρανός γέμισε άστρα που θαρούσες θα απλώσεις το χέρι να τα αγγίξεις…

Θα είναι όμως για καιρό έτσι; Τα αρπακτικά ακονίζουν τα νύχια τους.. αποπειρώνται να εισβάλουν στον νότιο Πάρνωνα καταστρέφοντας το δάσος της Κρεμαστής για να φτιάξουν άλλο ένα αιολικό εργοστάσιο με σιδερένια τέρατα ενώ ακούγεται πως σχεδιάζονται εκατοντάδες ανεμογεννήτριες για τη ράχη του Πάρνωνα.

Οι κάτοικοι της περιοχής Κρεμαστής αντιστέκονται σθεναρά το ίδιο θα κάνει και ο υπόλοιπος λακωνικός λαός στην προσπάθεια σφαγιασμού του Πάρνωνα. Ας είμαστε οι ερασιτέχνες αστρονόμοι συμπαραστάτες στον δύσκολο αυτό αγώνα ενάντια στην ύβρι και την άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή.

Το οφείλουμε στους προγόνους μας, στους εαυτούς μας και στους απογόνους μας γιατί όπως λέει και ο ποιητής:

Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν,
θα ‘ρθούνε, θα περάσουν.
Κριτές θα μας δικάσουν
οι αγέννητοι, οι νεκροί.

Advertisements

Τρίτη, Αύγουστος 7, 2007 - Posted by | Σκέψεις...

15 Σχόλια »

 1. Ότι έχει απομείνει από φυσικό τοπίο το αφήνουμε όπως έχει .Μακρυά!! Ας εξαντλήσουμε τις οικολογικές μας ευαισθησίες μετατρέποντας το τσιμέντο σε δάσος.
  Φιλικά Ηλίας

  Σχόλιο από hlka | Παρασκευή, Αύγουστος 10, 2007 | Απάντηση

 2. Φίλε Γιώργο,την Δευτέρα το πρωί 13-8 που φεύγωντας με τόν Στρίκη,απο τόν Πάρνωνα λίγο ποιο κάτω από τό πλάτωμα είταν παρκαρισμένα 2 βαν κάποιων εταιριών.Δέν προσέξαμε τι ακριβώς αλλά τό μυαλό μας πήγε σέ εσένα.Ελπίζω νά είναι φυσιολάτρες.

  Σχόλιο από SEVAX | Δευτέρα, Αύγουστος 20, 2007 | Απάντηση

 3. Καλό είναι να τους φωτογραφίζουμε και να τους ρωτάμε ευθέως αν είναι εκπρόσωποι αιολικών αρπακτικών. Αν είναι να ενημερώνουμε για να ληφθεί κάθε νόμιμη δράση εναντίων τους!
  Μια και το ανέφερες θα φροντίσω να μάθω τι παίζεται εκεί.

  Σχόλιο από starobserver | Τετάρτη, Αύγουστος 22, 2007 | Απάντηση

 4. Κατάγομαι από το Μάναρι όπου φέτος τοποθετήθηκαν οι ανεμογεννήτριες αυτές! Πιστέψτε με υπάρχουν πολλά παρατράγουδα στην όλη ιστορία. Δε νομίζω ότι καταστρέφουν το τοπίο οι ανεμογεννήτριες και δεν το νομίζει αυτό κανείς από την περιοχή! Ο χαρακτηρισμός όμως «βιομηχανική» για το χωριό Βλαχοκερασιά είναι τουλάχιστον υπερβολικός! Αν υπάρχει κάτι που έχει ενοχλήσει είναι ότι παρά του ότι τα σχέδια των γραμμών μεταφοράς ήταν να περάσουν έξω από το χωριό και μακριά από τον σταθμό και την γέφυρα του τρένου (η μοναδική πέτρινη γέφυρα με καμάρες, κλίση και στροφή σε τέτοιο ύψος και μήκος στην Ευρώπη!) που έχουν χαρακτηριστεί πολιτιστικά μνημεία, η γραμμές πέρασαν δίπλα και μέσα από το χωριό αλλά και στα 10 μέτρα από την γέφυρα! Ας μην είμαστε καταδικαστικοί και αρνητικοίσε όλα. Αυτό είναι το μόνο κακό που βρίσκω στο εγχείρημα αυτό. Οι ανεμογεννήτριες είναι εντελώς αθόρυβες! Είναι ψέμα το ρυθμικό χλούκουτου χλούκουτου που αναφέρετε! Όσο για την προσφορά οικολογικών πηγών ενέγειας είναι πολύ μεγάλη και δεν χωράει αμφισβήτηση. Τα παράπονα των χωριών λοιπόν περιορίζονται στην θέση των γραμμών μεταφοράς αλλά και στα υπερβολικά δυνατά φουρνέλα που βάζουν για ανοίξουν τις τρύπες για τις γεννήτριες. Κλείνοντας, κατά σύμπτωση το χωριό Μάναρι γλύτωσε από την πυρκαγιά στη Μανθυραία λόγω του δρόμου που έχει ανοιχτεί για την τοποθέτηση των γεννητριών στην κορυφογραμμή και μπόρεσαν τα ξημερώματα της Δευτέρας 27/08 να πάνε πυροσβεστικά και να ανακόψουν το μέτωπο!

  Σχόλιο από Giorgos | Τετάρτη, Αύγουστος 29, 2007 | Απάντηση

 5. Αγαπητέ φίλε το ότι υπάρχουν παρατράγουδα είναι φυσικό. Μόνο και μόνο η ύπαρξη των κλωνοποιημένων εκτρωμάτων σε ένα βουνό είναι πατρατράγουδο από μόνο του.
  Ο χαρακτηρισμός «βιομηχανική» είναι άκριβέστατος… βιομηχανική περιοχή είναι όταν κάθεσαι στο καφενείο και βλέπεις τα σιδερένια εκτρώματα μερικές ακατοντάδες μέτρα πιο κεί ή όταν ανοίγεις το παράθυρό σου και βλέπεις τις έλικες. Το χλούκουτου χλούκουτου στο σημείο που έβγαζα φωτογραφίες φυσικά και το άκουγα. Η δήθεν προσφορά των ΨΕΥΔΟοικολογικών πηγών ενέργειας (ανεμογεννητριών-φωτοβολταϊκών) είναι ασήμαντη και αναξιόπιστη.
  Αντιπυρικές ζώνες μπορούν να φτιαχτούν και χωρις το στήσιμο ανεμογεννητριών. Το κόστος κατασκευής τους είναι πολύ μικρότερο από το κόστος μιας ανεμογεννήτριας. Δεν είναι μόνο οι γραμμές μεταφοράς το πρόβλημα αλλά κυρίως οι αηδιαστικές φιγούρες φόντο στο όμορφο γεφύρι. Κρίμα χαλάσατε την όμορφη περιοχή σας για λίγα αναξιόπιστα MW… πραγματικά λυπήθηκα. Ο περαστικός νομίζει πως περνάει από εργοστάσιο της ΔΕΗ, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να πατήσει το γκάζι… Όλη η ελληνική φύση στους «επενδυτές» Μάναρης-Βλαχοκερασιά από τα πρώτα θύματα. Και κοντά στη Μεγαλόπολη και ανεμογεννήτριες για τη χαριστική βολή…
  Να μην ξεχνάμε και τις γραμμές μεταφοράς ρεύματος μέσα από δασώδεις περιοχές, είναι από τις αιτίες πυρκαγιών.

  Σχόλιο από starobserver | Τετάρτη, Αύγουστος 29, 2007 | Απάντηση

 6. Φίλε Γιώργο λυπάμαι για τις πραγματικά ακραίες θέσεις σου σχετικά με τις ανεμογεννήτριες. Δεν είμαι οικολόγος ούτε ανήκω σε κάποια ομάδα σαν και εσένα που μηδενίζει τα πάντα, όμως όταν ξαναέρθεις καλό θα ήταν να ανέβεις επάνω σε ένα από τα βουνά με τις ανεμογεννήτριες και να ρίξεις μια ματιά προς τις καμινάδες τις Μεγαλόπολης. Ελπίζω ότι τότε θα καταλάβεις τη διαφορά εάν την καταλάβεις. Ευτυχώς όμως το καταλαβαίνουμε εμείς που ζούμε σε αυτές τις περιοχές και δεν έχουμε ανάγκη τη γνώμη σας ψευτοφυσιολάτρες της πλάκας……

  Σχόλιο από MILTOS | Κυριακή, Σεπτεμβρίου 9, 2007 | Απάντηση

 7. Εγώ λυπάμαι για τους ψευτοφυσιολάτρες της πλάκας, επιστρέφεται ο χαρακτηρισμός μιας και σου ταιριάζει νομίζω, που θεωρούν πως με τα κλωνοποιημένα παλούκια που βάζουν τα λαμόγια για τις επιδοτήσεις θα κλείσουν τη Μεγαλόπολη ή την Πτολεμαΐδα. Θα ‘χετε και περισσότερες θερμοηλεκτρικές μονάδες στη Μεγαλόπολη και τα παλούκια. Συγχαρητήρια για την απόλυτη υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Δυστυχώς όμως για τα αρπακτικά που υπερασπίζεσαι υπάρχουν όλο και περισσότερες αντιδράσεις.

  ΥΓ Εγώ θέλω να κλείσουν τα θερμοηλεκτρικά με λιγνίτη. Αυτό φυσικά δεν θα γίνει με τις άχρηστες ανεμογεννήτριες αλλά με την πυρηνική ενέργεια. Αρκετά την εμπόδισαν τόσα χρόνια τεχνοφοβικοί λαϊκιστές.

  Σχόλιο από starobserver | Τρίτη, Σεπτεμβρίου 11, 2007 | Απάντηση

 8. Οι ανεμογεννήτριες είναι μια παραφωνία στο τοπίο, δεν διαφωνώ. Αλλοίωσαν το τοπίο, έδιωξαν τα πουλιά από την περιοχή (μας είχαν πει ότι θα κάνουν και τρομερό θόρυβο αλλά ευτυχώς δεν ισχύει αυτό) κα. Σκοπός μας πρέπει να είναι να κλείσουν τα θερμοηλεκτρικά και ότι άλλο μολύνει το περιβάλλον. Αλλά σε καμια περίπτωση δεν θέλω πυρηνικά στην Ελλάδα. Και αυτό δεν είναι λαϊκισμός. Τα πυρηνικά εργοστάσια μολύνουν σιωπηλά το περιβάλλον, με τα δεκάδες απόβλητα τους.

  Η Βλαχοκερασιά όσο κι αν άλλαξε από τις ανεμογεννήτριες παραμένει ένας πανέμορφος τόπος που ξεχωρίζει για το πανέμορφο δάσος.Είτε το θέλουμε είτε όχι οι ανεμογεννήτριες είναι γεγονός. Όσο ο άνθρωπος σπαταλά άσκοπα ενέργεια για να καταφέρει να χαρεί τα καταναλωτικά προϊόντα του <> κόσμου, τότε είναι σίγουρο ότι οι ανεμογεννήτριες θα συνεχίσουν να «φυτρώνουν» και σε άλλα μέρη.

  Σχόλιο από daydreamer | Δευτέρα, Νοέμβριος 12, 2007 | Απάντηση

 9. θα φέρουν και τα σκουπίδια αρχικά της αρκαδιας και με πρόβλεψη αργότερα μεγάλου μέρους της πελοποννησου
  (ακόμα στης ανεμογεννήτριες είστε)

  Σχόλιο από καπιος | Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2008 | Απάντηση

 10. Πραγματικά κρίμα αγαπητέ φίλε… Λυπάμαι αφάνταστα για την ολοκληρωτική καταστροφή της όμορφης αυτής περιοχής της Αρκαδίας.

  Σχόλιο από starobserver | Τρίτη, Φεβρουαρίου 12, 2008 | Απάντηση

 11. Αγαπητέ φίλε,
  πέρασε, οταν ξαναβρεθείς σ’αυτά τα μέρη,απέναντι από το δρόμο του Μάναρι, στο χωριό Δόριζα, να δεις τι εστι εγκατάσταση υποδοχής της ενέργειας των ανεμογεννητριών.Ανοιξαν τα σπάχνα της γής και πλημμύρισε το αίμα.Μάθε επίσης ότι στη Δόριζα οι ίδιοι οικάτοικοι ξεπούλησαν αντι πινακίου φακής τη γη των πατέρων τους. Όλο τον Μάρτιο του 2008 ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας που εγκαθιστά ανεμογεννήτριες στην περιοχής αγόραζε αντί 300 ευρώ το στρέμα τα χωράφια για να αρχίσει η εγκατάσταση 500 μετρα από το τελευταίο σπίτι του χωριού. Στις 12 Απριλίου 2008 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βλατετσίου φήφισε υπερ της εγκατάστασης.΄Τρείς είπαν οχι. Ο δημοτικός σύμβουλος της Δόριζας είπε ναι!!! Γιατί θα πάρουν λεφτά!! Τα ανταποδοτικά! Να φτιάξουν τί; Τώρα που όσοι επέστρεψαν ετοιμάζονται να ξαναφύγουν και οι υόλοιποι, γέροντες πιά όπου να ‘ναι αναχωρούν για το νεκροταφείο. Από κει θα βλέπουν τις ανεμογεννήτριες ανάποδα!

  Σχόλιο από Χρήστος Κωνσταντίνου | Τρίτη, Απρίλιος 15, 2008 | Απάντηση

 12. Έχεις απόλυτο δίκιο αγαπητέ φίλε! Είναι θλιβερό το ξεπούλημα των πάντων για την εγκατάσταση των σιδερένιων τεράτων των επιδοτήσεων. Ας χάθηκε μια μάχη δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω η μάστιγα των ανεμογεννητριών μπορεί και πρέπει να σταματήσει!

  Σχόλιο από starobserver | Τρίτη, Απρίλιος 15, 2008 | Απάντηση

 13. αγαπητέ starobserver
  δεν καταλαβαίνω γιατί παραμένει το όνομα , το mail και η ιστοσελίδα ενω έχουν περάσει μέρες που έστειλα το σχόλιο.Τοτε γιατι γράφετε ότι το mail δεν δημοσιοποιείται?
  Χ. Κωνσταντίνου

  Σχόλιο από Ανώνυμος | Σάββατο, Απρίλιος 19, 2008 | Απάντηση

 14. Δεν κατάλαβα πως έγινε αγαπητέ φίλε… Ειλικρινά είχα και καιρό να μπω στο blog μου. Άσε να το κοιτάξω μάλλον κάτι είναι με την wordpress.

  Σχόλιο από starobserver | Τρίτη, Απρίλιος 29, 2008 | Απάντηση

 15. Οκ το αφαίρεσα χειροκίνητα. Συγνώμη για οποιαδήποτε αναστάτωση σου έγινε και χρόνια πολλά και για τις ημέρες.

  Σχόλιο από starobserver | Τρίτη, Απρίλιος 29, 2008 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: